Veilig met het vliegtuig

Veel mensen zijn erg bang om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Zelfs in onze huidige samenleving, waar de veiligheid van de mens erg hoog in het vaandel staat, zijn mensen nog steeds bang dat ze neerstorten of dat er iets met de machine gebeurt. Zelfs als zij de statistieken te zien krijgen, waarbij het CBS heeft aangetoond dat er gemiddeld meer mensen sterven door verkeersongelukken dan door een vliegtuigongeluk. Het gekke is, dat deze mensen niet bang zijn om te rijden in het veel gevaarlijkere verkeer, maar wel als de dood zijn om in het vliegtuig te stappen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat ze denken dat er hoog in de lucht een grotere kans is op een ontregeling van de apparatuur. Dat is natuurlijk onzin, want ook op de veilige grond zit een ongeluk in een klein hoekje. Toch zijn er wel een aantal tips waardoor je je waarschijnlijk veiliger voelt als je een vliegtuig instapt. Deze tips worden in onderstaand artikel nauwkeurig beschreven, zodat jij met een gerust hart naar de vakantiebestemming kan reizen. Veilig met het vliegtuig vliegen is helemaal niet zo’n gekke uitspraak.

Luchtvaartmaatschappij

Ten eerste is het belangrijk om van tevoren goed te checken of de vliegtuigen waarmee jij op reis gaat ook in Nederland op de vliegvelden mogen landen en opstijgen. Plaatsen als Schiphol Amsterdam of Rotterdam Airport zijn twee grote luchtvaartmaatschappijen en bieden dus de beste zorg voor hun passagiers, daar kun je van op aan. Maar dat betekent ook dat buitenlandse kisten goed nagekeken worden voordat ze daar toegelaten worden. Als een bepaalde machine namelijk niet voldoet aan de veiligheidseisen of andere strenge criteria, dan mogen ze niet landen of opstijgen van deze vliegvelden. Als je dus een grote garantie wilt hebben dat jij veilig met het vliegtuig op vakantie kan gaan, kijk dan eerst of dat de kisten van jouw geboekte maatschappij wel toegelaten worden op de Nederlandse bodem.

Veilig met het vliegtuig: zwarte lijst

Ook is het verstandig om de zwarte lijst van de Europese Unie na te kijken. Steeds meer landen stellen een dergelijk overzicht op of maken de bestaande lijst openbaar, zodat jij goed voorbereid op reis kunt. Dit overzicht laat alle verboden en afgewezen maatschappijen zien voor een bepaald land. Dit houdt dus in dat de Nederlandse zwarte lijst alle instanties toont die niet welkom zijn op onze vliegvelden. Dit heeft te maken met de veiligheid van die kisten, maar het hangt ook af van voorgaande problemen met bijvoorbeeld terroristische aanslagen. In samenwerking met andere Europese landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie stelt ons land een zwarte lijst samen, op basis van hun waarnemingen. Zorg er dus goed voor dat je deze duistere maatschappijen goed in je hoofd of op een lijstje hebt, zodat je zeker weet dat je een veilige organisatie boekt en dus veilig met het vliegtuig vliegt. Dat maakt de kans op problemen aanzienlijk kleiner.

Ervaringen

Ook kan het goed helpen om de reiservaringen van anderen te lezen. Verschillende fora en blogs zijn openbaar en laten allerlei reacties van reizigers zien, die net met de betreffende organisatie hebben gevlogen. Dit toont voor jou aan of een bepaalde instantie wel veilig is of dat er vaak problemen zijn met bijvoorbeeld onderhoud of de bagage. Want ook het inchecken kan voor erg veel stress en spanning zorgen. Zorg er dus goed voor dat je bepaalde recensies en feedback goed doorleest, zodat je een goed beeld hebt bij een bepaalde maatschappij. Zo kom je misschien meteen te weten of de medewerkers hiervan klantvriendelijk en behulpzaam zijn. Dit helpt namelijk om de spanning te verminderen, zodat jij veilig wegvliegt en ook weer veilig terugkomt in ons kikkerlandje.

Veiligste stoel

Veel mensen denken dat er een bepaalde “veiligste” stoel of plaats in het vliegtuig is. Dat is onzin. Er bestaat geen “veiligste” plaats, omdat een neerstortende carrier vrijwel altijd ontploft of doormidden breekt. De kans dat een kist neerstort is uitermate klein, maar de kans dat vrijwel alle passagiers bij het neerstorten overlijden is erg groot. De plaats in de machine maakt dus niet uit. Wel kan het helpen om dicht bij de nooduitgang te gaan zitten. Als er dan een noodlanding gemaakt moet worden, zit jij het dichtst bij de uitgang, zodat je zo snel mogelijk uit het toestel kan vertrekken. Dit geeft misschien een veilig gevoel. Toch is het niet zo dat jij dan als eerste uit het vliegtuig mag vertrekken. Als er een kans bestaat dat de carrier ontploft, dan ben jij niet als eerste maar als laatste veilig, omdat jij de overige passagiers moet ondersteunen bij het verlaten van de kist. Op instructie van de stewards en stewardessen moet jij helpen de nooddeur te openen en eerst de overige personen uit te laten. Desondanks moet je er niet te snel van uitgaan dat een toestel überhaupt neerstort, want die kans is gewoon echt heel erg klein. En deze wordt steeds kleiner met de huidige ontwikkeling op het gebied van veiligheid en techniek. Wees dus niet bang en stap gewoon op, want er gebeurt meestal niets ernstigs.

Gevaarlijke landen

Dit is waarschijnlijk de meest logische tip, maar toch is het goed om hem in acht te nemen. Vlieg zo min mogelijk, als het even kan helemaal niet, over oorlogsgebieden en andere gevaarlijke landen als Iran en Irak. De kans is namelijk groot dat hier een oorlog gaande is, waardoor allerlei projectielen als raketten zomaar omhoog schieten. Misschien was dit niet de bedoeling, maar toch zorgt het in de meeste gevallen voor een noodlanding of zelfs een ontploffing. Vermijd deze landen dus en zoek een alternatieve route voor jouw reis. Veilig met het vliegtuig ga je zeker niet door over deze gebieden te vliegen. Wees dus verstandig en bekijk van tevoren goed waar je precies langs vliegt en waar je eventuele tussenstops maakt. Ook deze stops kunnen in de buurt zijn van gevaarlijke regionen, waardoor het toch een gevaarlijke reis wordt. Gelukkig weten ook de vliegtuigmaatschappijen dit en vermijden ze zo mogelijk een stop in dergelijke zones, maar toch is het soms noodzakelijk.

Updated: juni 2016 — 3:20 pm
Parkeren Dusseldorf © 2013 Frontier Theme